Fumigacja – gazowanie zboża
Fumigacja, czyli ochrona zboża przed szkodnikami, eliminuje wszystkie stadia rozwoju szkodników – od jaj po dorosłe osobniki, dzięki czemu pozwala na całkowite pozbycie się wszystkich owadów. Oferujemy Państwu sprawdzone i skuteczne metody gazowania zboża, dzięki którym zostaną zlikwidowane często spotykane chrząszcze, roztocza i ćmy, m.in.:
- trojszyk,
- wołek zbożowy,
- rozpłaszczyk rdzawy,
- rozkruszek mączny,
- omacnica spichrzanka (mól spożywczy)
Fumigacja to złożony proces, który musi zostać przeprowadzony profesjonalnie i z zachowaniem środków ostrożności. Zlecając go naszej firmie, oprócz efektów otrzymują Państwo gwarancję bezpieczeństwa i fachowego działania. Zapraszamy do kontaktu w sprawie skutecznego zwalczania uciążliwych szkodników.
Jak przebiegają przygotowania do procesu fumigacji?
Fumigacja to niezwykle skuteczny, a jednocześnie neutralny zabieg polegającym na zwalczaniu szkodników związkami chemicznymi (fumigantami) w postaci toksycznych gazów lub ich mieszanin. Stosowany jest do dezynsekcji miejsc, w których zagnieździły się owady trudne do zwalczenia innym sposobem.
Gazowanie zboża to proces kilkuetapowy. Na początku należy dokładnie sprawdzić pomieszczenia, aby odpowiednio dobrać metodę fumigacji. Kolejnym etapem jest dokładne uszczelnienie i zamknięcie miejsca oraz zamocowanie oznaczeń ostrzegawczych. Po takim przygotowaniu i ostatecznej kontroli można rozpocząć proces gazowania zboża. Ostatni etap to odwietrzanie, czyli usuwanie gazu z pomieszczeń, w których przeprowadzano zabieg. Osiągnięcie stężenia bezpiecznego dla ludzi i zwierząt to równocześnie końcowy etap procesu.
Kiedy należy przeprowadzić gazowanie zboża?
Oferowane przez nas gazowanie zboża powinno być przeprowadzane w określonych momentach, aby zapobiec uszkodzeniu plonów przez szkodniki, takie jak owady, gryzonie czy mikroorganizmy. Najbardziej odpowiedni czas na gazowanie zboża to tuż przed jego przechowywaniem. Gazowanie zboża powinno również odbywać się po zbiorach, przed transportem do magazynów, zwłaszcza gdy zboże zostało zainfekowane podczas upraw lub zbiorów. Fumigacja jest również rekomendowana, gdy zauważy się obecność szkodników w przechowywanym zbożu, np. podczas inspekcji magazynów.